2020's Easy Money Making Strategies - Register now!


If you can answer these Important questions about Mahatma Gandhi, you will surely get 1 mark in IBPS , UPSC, Bank clerk like exams. So Start to learn from Gandhi

Gandhiji General knowledge questions

 
Gandhiji’s visit to different states


Q. When did Gandhiji visit Kerala for the first time?
Answer: 1920

Q. In which year Mahatma Gandhi visited TamilNadu(Madras) for the first time ?
Answer:1896

Q. When did Gandhi visit Karnataka for the first time?
Answer: 1915

1. When did Gandhiji born?
Answer: in 1869 October 2

2. When did Gandhiji went to South Africa to practice law?
Answer: in 1893

3. Where did Gandhiji‘s first Satyagraha experimented?
Answer: South Africa in 1906, September to protest against the Asiatic Ordinance issued against the Indians in Transval

4. When was Gandhiji‘s first imprisonment?
Answer: 1908 at Johannesberg in South Africa

5. In which railway station where Gandhiji was humiliated and ousted ?
Answer: Peter Marits Burg Railway Station in SouthAfrica

6. When did Gandhiji started Tolstoy Farm (SouthAfrica)?
Answer: in 1910

7. Where did Gandhiji started the Phoenix Settlement ?
Answer: Durban in South Africa

8. What is the name of weakly started by Gandhiji in SouthAfrica?
Answer: Indian opinion (1904)

9. When did Gandhiji returned to India from South Africa ?
Answer: 9th January 1915.
January 9 is observed as Pravasi Bharatiya Divas

10. Where was Gandhiji’s first satyagraha in India?
Answer: It was for the right of Indigo workers in Champaran in 1917

11. Where was gandhiji’s first fast (Gandhiji’s second satyagraha in India)?
Answer: In Ahmadabad

12. Which causes Gandhiji to abandoned his title Kaiser-I-Hind?
Answer: Jallianwalabagh Massacre (1919)

13. Who started weeklies named Young India and Navjeevan?
Answer: Mahatma Gandhi

14. Which is the only Congress session presided over by Gandhiji?
Answer: Congress session at Belgaum in 1924

15. Who started All India Harijan Samaj in 1932?
Answer: Mahatma Gandhi

16. Where is Wardha Ashram situated?
Answer: In Maharashtra

17. When did Gandhiji started the weekly Harijan?
Answer: 1933

18. Gandhiji called Subhash Chandra Bose as _________?
Answer: Patriot

19. Who called Gandhiji as “Half naked Seditious Fakir”?
Answer: Winston Churchill

20. Who gave the name ‘Gurudev’ to Tagore?
Answer: Mahatma Gandhi

21. Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
Answer: Tagore

22. Who is political guru of Gandhiji ?
Answer: Gopal Krishna Gokhale

23. Who is considered as spiritual guru of Gandhiji?
Answer: Leo Tolstoy

24. When did Gandhiji assassinated?
Answer: 1948 January 30 by Nadhuram Vinayak Godse

25. What was called as ‘Post Dated Cheque‘ by Gandhiji ?
Answer: Cripps’s Mission (1942)

26. When did Gandhiji published ‘Hind Swaraj‘ ?
Answer: In the year 1908

27. who gave Baba Amta the title ‘Abhay Sadak‘ ?
Answer: Mahatma Gandhi

28. The period which is considered as ‘Gandhian Era‘ in Indian Independence struggle ?
Answer: 1915 – 1948

29. Where was Gandhiji’s third satyagraha in India?
Answer:  kheda satyagraha

30. What is the real name of Gandhi’s Autobiography ?
Answer: Satya na prayogo

31. What is the period that referred in Gandhi’s Autobiography ?
Answer: 1869 – 1921

32. When did Autobiography of Gandhiji first published ?
Answer: 1927 (in Navajeevan)

33. In which language Gandhiji wrote his Autobiography ?
Answer: Gujarati

34.  Who translated Gandhi’s autobiography into English ?
Answer:  Mahadev Desai

35. Who founded Satyagrah Sabha ?
Answer: Mahatma Gandhi

36. Who was the secretary of Mahatma Gandhi after the demise of Mahadev Desai ?
Answer: Pyarelal

37. What is the real name of Mira Behn, the disciple of Gandhiji ?
Answer: Madeleine Slade

38. Who compared Gandhi’s Dandi March to the legendary journey of Sri Rama to Lanka ?
Answer: Motilal Nehru

* Persons having nick name as Gandhi

39. Who is known as Frontier Gandhi ?
Answer: Khan Abdul Ghaffar Khan

40. Who is known as Bihar Gandhi ?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

41. Who is known as Modern Gandhi ?
 Answer: Baba Amte

42. Who is known as Sri Lankan Gandhi ?
 Answer: A.T. Ariyaratne

43. Who is known as American Gandhi ?
Answer: Martin Luther King

44. Who is known as Burmese Gandhi ?
Answer: General Aung San

45. Who is known as African Gandhi ?
Answer:  Kenneth Kaunda

46. Who is known as South African Gandhi ?
Answer:  Nelson Mandela

47. Who is known as Kenya Gandhi ?
 Answer:  Jomo Kenyatta

48. Who is known as Indonesian Gandhi ?
Answer:  Ahmed Sukarno


Some of the Books about Gandhi.


49. Who wrote the book “The words of Gandhi” ?
Answer: Mahatma Gandhi

Other Books written by Gandhiji  
“The Essential Gandhi” ,   “The Wit and Wisdom of Gandhi” ,      “The Penguin Gandhi reader”,”Gandhi on Islam”,      “The Bhagavad Gita According to Gandhi”,    “The book of Gandhi wisdom”,       “Hind swaraj and other writings”,           “The Way to God”,    “For Pacifists”


50. Who is the write of  “Gandhi on Non-Violence” ?
Answer: Thomas Merton


51. “The Life Of Mahatma Gandhi” is written by?
Answer:Louis Fischer


52. who is the author of “Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle with India”
Answer: Joseph Lelyveld

Miscellaneous Questions about Gandhiji

*53. Which Round table Conference was attended by gandhiji?
Answer: Second

*54. second round table conference was held at which year?
Answer: 1931 

*55. Which is the gandhiji’s first political agitation in india ?
Answer: Champaran Satyagraha

 



* newly updated questions

Wanted to know Important questions for IBPS exam about Jahangir

Did you know how many districts India have according to 2011 census ?

If you Know more Important question about Gandhi , please add it as comment.

Source link

2020's Easy Money Making Strategies - Register now!